Circulair slopen, bouwen en wonen
Optimaal hergebruik aan de Heuvelstraat
Hergebruik is de enige juiste manier van materiaalgebruik, vinden we bij NL adaptief. Daarom worden we heel blij van mooie praktijkvoorbeelden, zoals de circulaire sloop, herbouw en bewoning van 28 woningen in de Heuvelstraat in het Gelderse Silvolde.
Toekomstbestendig bouwen
Circulair bouwen en het recyclen van materialen zijn belangrijke onderdelen van het toekomstbestendig inrichten van onze leefomgeving. De materialen die al op een plek aanwezig zijn, moeten het uitgangspunt zijn voor het creëren van een nieuwe situatie. En bij het creëren van die nieuwe situatie zorgen we er idealiter voor dat er demontabel gebouwd wordt, zodat het in de toekomst mogelijk is om een plek opnieuw aan te passen.
Heuvelstraat Silvolde
In de gemeente Oude IJsselstreek streeft de lokale wooncorporatie Wonion ernaar om in 2030 een energieneutrale woningvoorraad te hebben. Dat kan grotendeels bereikt worden door aanpassingen aan de bestaande bebouwing. De woningen aan de Heuvelstraat, bijna 100 jaar oud en technisch niet voldoende aanpasbaar, kwamen hiervoor echter niet in aanmerking. Daarom besloot de corporatie tot een ambitieus plan voor sloop en nieuwbouw, waarbij hergebruik centraal staat.
Bouwmaterialen: hergebruik en herbruikbaarheid
Wat oud is, is niet per se onbruikbaar. Dat geldt ook voor de bouwmaterialen van de woningen aan de Heuvelstraat. Tijdens de sloop zijn hout, dakpannen en bakstenen met zorg uit de oude woningen verwijderd en vervolgens bewerkt. Een groot deel van deze materialen kan daardoor terugkomen in de nieuw te bouwen woningen.
Voor onderdelen die niet gewonnen konden worden uit de oude woningen, zoals isolatiemateriaal en raamkozijnen, zijn ook circulaire en duurzame oplossingen toegepast. Er is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van biobased isolatie. Dit type isolatiemateriaal wordt niet gemaakt van synthetische of op fossiele brandstoffen gebaseerde producten, maar van natuurlijke, hernieuwbare bronnen zoals hennep, stro, vlas, schapenwol of gerecycled katoen. Biobased isolatie verkleint de ecologische voetafdruk van een woning en biedt als bijkomend voordeel dat de binnenluchtkwaliteit van een woning gezond blijft, door de ademende eigenschappen van de natuurlijke materialen.
Ook de raamkozijnen van de nieuwe woningen aan de Heuvelstraat zijn circulair en toekomstbestendig. Een circulair kozijn is demontabel: de buitenzijde kan zonder mechanische schade vervangen worden door een andere afwerking. Daarbij blijft de rest van het kozijn intact en dus opnieuw toepasbaar. Het kozijn is bovendien gemaakt van duurzaam hout, dat geen bewerking nodig heeft en onderhoudsvrij is.
Hergebruik van water
Waterverbruik is een belangrijk aspect van duurzaamheid en er zijn veel manieren om duurzamer met water om te gaan. De Heuvelstraat in Silvolde wordt een voorloper als het gaat om hergebruik van water. In de woningen wordt gebruikgemaakt van een hydraloop: douchewater wordt opgevangen en gezuiverd en daarna opnieuw gebruikt voor de wasmachine of het toilet. Afhankelijk van het gebruik kan dit tot 45% van het totale waterverbruik in een woning besparen en heeft een woning nog slechts 5 liter drinkwater per dag nodig. Het afvalwater van de woningen wordt afgevoerd naar de minizuivering in de straat. Daar wordt het water gezuiverd en vervolgens geïnfiltreerd in de bodem. De overgebleven vaste stof wordt als compost afgevoerd. De Heuvelstraat heeft dus geen riool nodig. Twee woningen in de straat gaan nog een flinke stap verder: daar wordt hemelwater opgevangen, gebufferd en gezuiverd tot drinkwater.
Meer lezen over innovatief waterbeheer in de Heuvelstraat?
Circulaire straat
Wooncorporatie Wonion wil zorgvuldig omgaan met de aarde en alles wat daarop leeft, woont en werkt. Duurzaamheid is dus het sleutelwoord. De nieuwe Heuvelstraat in Silvolde wordt een voorbeeld voor de toekomst: zowel op het gebied van sloop en bouw, als op het gebied van water- en energieverbruik.
Lees meer artikelen:
Gezonde medewerkers: gezond bedrijf
In een adaptief Nederland is er aandacht voor de gezondheid van natuur én mens. Zó richt je een bedrijventerrein optimaal in voor gezonde medewerkers en omwonenden.
Bloemen en bijen op Bonegraaf
Investeren in de biodiversiteit van een bedrijventerrein is vast niet het eerste waar je aan denkt. Benieuwd wat het oplevert? Lees het verhaal van Bonegraaf.
Van fabriek tot stoere woonwijk
In Haaksbergen wordt een industrieel complex herontwikkeld tot toekomstbestendige woonwijk. Met behoud van de stoere identiteit en uitstraling van toen.