’t Beggelder, Dinxperlo, Buro Ontwerp & Omgeving

Duurzaam én betaalbaar bouwen

Hoe bouw je betaalbare, duurzame woningen?

Hoe kan je duurzaam én betaalbaar bouwen? Veel gemeentes en ontwikkelaars zijn op zoek naar manieren om niet alleen het woningtekort aan te pakken, maar ook energiezuinig te werken, te besparen op grondstoffen en bouwkosten, een gezonde leefomgeving te creëren en woningen te bouwen die mee kunnen bewegen met ontwikkelingen in de toekomst.

Hoe bouw je betaalbare, duurzame woningen?

Op dit platform inspireren we graag iedereen die duurzaamheid en klimaatadaptiviteit in de praktijk wil brengen. Van circulair slopen en bouwen tot de aanleg van een voedselbos of de ontwikkeling van een groen bedrijventerrein. Ook de nieuwe woonwijk ’t Beggelder bij Dinxperlo zal klimaatadaptief en toekomstbestendig worden gebouwd, waarbij tegelijkertijd wordt gezorgd voor voldoende aanbod in het betaalbare segment.

Global Goals gemeente Aalten

In het Gelderse Dinxperlo is veel vraag naar huizen; vanuit de eigen inwoners en van buitenaf. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de rustige en karakteristieke Achterhoek. De gemeente Aalten, waar Dinxperlo bij hoort, is een GlobalGoals gemeente, die zich heeft aangesloten bij de VNG-campagne ‘Gemeenten4GlobalGoals’. De Global Goals zijn 17 ambitieuze doelen voor duurzame ontwikkeling die in 2015 door de VN zijn vastgesteld. Aalten won in 2022 al een Global Goals-prijs voor de herontwikkeling van de Dijkstraat en legt de lat voor nieuwe ontwikkelingen vanzelfsprekend hoog op het gebied van duurzaamheid.

Ambitie: duurzaam én betaalbaar

Naast de ambitie om duurzaam te bouwen, streeft de regio Achterhoek in de regionale Woonagenda expliciet naar het toevoegen van betaalbare woningen aan de woningmarkt. De regio wil in totaal zo’n 8.400 tot 11.500 nieuwe woningen toevoegen, waarvan 60% betaalbaar (inclusief 28% sociale huur). De combinatie van duurzaam én betaalbaar bouwen is een uitdaging.

Duurzaam en betaalbaar bouwen: hoe doe je dat?

Bij beleidsmakers, ontwikkelaars en bouwers heerst vaak nog de overtuiging dat duurzaam bouwen duur is en dus niet geschikt voor (betaalbare) woningen met een relatief lage opbrengst. Toch kunnen betaalbaar en duurzaam bouwen wel degelijk hand in hand gaan.

Energie

Op het gebied van energie ligt de combinatie duurzaamheid en kostenbesparing misschien wel het meest voor de hand: een goed geïsoleerde woning heeft geen of zeer beperkte energiekosten. De hoge, snel veranderende energieprijzen van nu maken dit extra aantrekkelijk. Er komen steeds meer goed isolerende bouwmaterialen op de markt, waardoor de keuze voor duurzame materialen makkelijker en voordeliger wordt.

Hoe meer, hoe beter

Duurzaamheid kan betaalbaarder worden door het toepassen van schaalvoordeel: hoe meer duurzame woningen er in één project worden gebouwd, des te lager worden de kosten per woning. De inkoopkosten voor de materialen zijn lager wanneer grote volumes worden ingekocht. Bovendien is het bij een groter project haalbaar om te kiezen voor duurzame oplossingen zoals een E-box om energie en warmte op te wekken, de aanleg van een apart hemelwaterriool, of de bouw van een mini-waterzuivering.

Anticiperen

Regeren is vooruitzien en dat geldt ook voor besparen. Door duurzaamheidsdoelen vanaf het begin in het planproces mee te nemen worden onnodige kosten in een latere fase voorkomen. Extra eisen inwilligen tijdens een proces zorgt er immers altijd voor dat kosten toenemen. Daarom is het verstandig om duurzaamheidsdoelen direct mee te nemen in planningen en kostenramingen.

Subsidie

Duurzaam bouwen is staat eigenlijk nog in de kinderschoenen en is de komende jaren een proces van ambitie, lef en een lange adem. De overheid erkent dit en wil bedrijven en particulieren stimuleren door subsidies toe te kennen. Daarmee worden duurzame bouwprojecten financieel haalbaar en kunnen technieken worden doorontwikkeld. Via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is te vinden welke subsidies de Rijksoverheid toekent. Veel provincies en gemeentes hebben daarnaast hun eigen subsidietrajecten om te ondersteunen bij de kosten voor duurzaamheid en klimaatadaptiviteit.

Duurzaam en betaalbaar: woonwijk ’t Beggelder in Dinxperlo

Voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk ’t Beggelder in de gemeente Aalten zijn duurzaamheid en betaalbaarheid speerpunten. Betaalbare en duurzame energie, duurzame en veerkrachtige steden en dorpen, duurzame consumptie en productie, aanpak van klimaatverandering en bescherming van ecosystemen, bossen en biodiversiteit zijn enkele van de Global Goals die in de woonwijk moeten worden toegepast. Zowel de gemeente als de ontwikkelaar willen daarbij niet slechts voldoen aan de wettelijke eisen, maar gaan nadrukkelijk op zoek naar duurzame maatregelen die bovenop de wettelijke normeringen kunnen worden toegepast. Betaalbaarheid is een ander speerpunt: 28% van de woningen zal bestaan uit sociale huur- en 32% uit betaalbare koopwoningen. Doel is dat er begin 2026 met de bouw van deze duurzame én betaalbare nieuwe wijk begonnen kan worden.

’t Beggelder, Dinxperlo, Buro Ontwerp & Omgeving
Delen:
Artikel
1-Nijkerkerveen 1200x800

Doen: een duurzaamheidvisie

Een duurzaamheidsvisie is een mooi hulpmiddel voor gemeenten voor het bewaken en behalen van hun ambities op het gebied van duurzaamheid.

Artikel

Natuur floreert in Rheden

Natuurinclusief ontwikkelen kun je doen met allerlei kleine maatregelen. Soms krijg je de kans om het groots aan te pakken, zoals bij dorpspark de Laak in Rheden.

Artikel
Horsterhoeve Ermelo, Buro Ontwerp en Omgeving

Natuurinclusief bouwen regelen in omgevingsplan

Hoe bouw je natuurinclusief en hoe leg je het vast in je regels?