Oude Katja-fabriek gevel 's-Heerenberg

Herontwikkeling van de Katja-fabriek: Een Blik op het Verleden en de Toekomst

Identiteit bewaren en versterken bij herontwikkeling

Een adaptief plan herken je onder andere aan de aandacht die is besteed aan de eigen karakteristieken van de plek die wordt ontwikkeld. Ook bij de herontwikkeling van het terrein van de oude Katja-fabriek van het bedrijf Royal Fassin wordt het verleden van de plek gerespecteerd en ingezet als inspiratiebron voor het nieuwe ontwerp.

Identiteit en cultuur

Een toekomstbestendige ontwikkeling heeft oog voor het verleden en bouwt erop voort. De fysieke kenmerken van een plek en de bebouwing die er lange tijd heeft gestaan, geven de bewoners en gebruikers van die plek een bepaalde identiteit. Zelfs wanneer een plek helemaal opnieuw ingericht wordt, is het mogelijk om die identiteit vast te houden en te versterken. Een mooi praktijkvoorbeeld is de herontwikkeling van het terrein van de oude Katja-fabriek in ’s-Heerenberg.

Een royaal verleden

Bijna 100 jaar stond de iconische drop- en snoepfabriek van de familie Fassin aan de Lengelseweg in het Gelderse ’s-Heerenberg. Generaties groeiden op rondom de fabriek en velen vonden er werk. Het bedrijf, uitvinder van de beroemde “zure matten”, was en is een begrip in de wijde omgeving en kreeg in 2010 het predicaat “koninklijk” toegekend. In de loop van de jaren ’90 realiseerde het bedrijf een nieuwe productielocatie en werd de productie in de fabriek aan de Lengelseweg langzaam afgebouwd.

Nu wil de familie Fassin op deze plek iets goeds teruggeven aan de gemeenschap. In eigen beheer en in overleg met de gemeente en omwonenden realiseert Fassin op de plek van de voormalige fabriek woningbouw, waarnaar in ’s-Heerenberg veel vraag is.

Herontwikkeling van de oude Katja-fabriek in 's Heerenberg

Industrieel erfgoed als inspiratiebron

De familie Fassin voelt zich sterk verbonden met de locatie en de omwonenden van de Katja-fabriek en heeft daarom Hurenkamp Architecten gevraagd een ontwerp te maken dat die verbondenheid en de herinnering aan de hoogtijdagen van de iconische snoepfabriek uitstraalt.

Met name de bebouwing van het eerste uur, die in de jaren ’30 van de vorige eeuw is gebouwd, heeft een uitstraling die beeldbepalend en geliefd is in de wijk. Aan de Lengelseweg heeft de fabriek een kenmerkende bakstenen gevel, die grenst aan een groenstrook met enkele beeldbepalende bomen en die begrensd wordt door een fraai hekwerk met een poort. Deze gevel is in de loop van de tijd vaak verbouwd en aangepast, maar zal in de nieuwe plannen weer zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm worden teruggebouwd.

Knipoog naar iconisch snoepgoed

Royal Fassin heeft zijn bekendheid onder andere verworven met de beroemde “zure matten”; felgekleurd, langwerpig snoepgoed dat tegelijkertijd zoet én zuur is. Deze trots van ’s-Heerenberg werd per ongeluk ontdekt in de Katja-fabriek, toen het bedrijf in de jaren ‘80 op zoek was naar een manier om snoepgoed minder plakkerig te maken. Medewerkers strooiden suiker op de plakkerige aardbeienslierten, maar kwamen tot de ontdekking dat het snoepgoed daar té zoet van werd. Door een zure smaak toe te voegen, ontstond de zure mat, die enorm populair werd.

Op het openbare binnenterrein van de herontwikkeling zal op een speelse manier door middel van felgekleurde bakstenen worden verwezen naar het beroemde snoepgoed dat op deze plek ontstond.

Wonen in zoete herinneringen

Met de herontwikkeling van de oude Katja-fabriek is ’s-Heerenberg een prachtige woonlocatie rijker. Het ontwerp van de woningbouwlocatie is uniek en past eigenlijk alleen op deze plek. De iconische fabrieksgevel aan de Lengelseweg keert terug, het beroemde snoepgoed wordt een speels element in de openbare ruimte en het ontwerp voegt zich naar de hoogteverschillen van het terrein. Door het verleden van het terrein als inspiratie te gebruiken voor de toekomst is een prachtig, adaptief plan ontstaan.

Delen:
Artikel
Test

Natuurinclusief bouwen in de praktijk

Natuurinclusieve ontwikkelingen hebben de toekomst. Lees hoe erftransformatie perfect samen kan gaan met het versterken van de biodiversiteit.

Artikel
Herontwikkeling: Oude Katja-fabriek gevel 's-Heerenberg

Herontwikkeling van de Katja-fabriek: Een Blik op het Verleden en de Toekomst

Ontdek de herontwikkeling van de historische Katja-fabriek door Royal Fassin, waar industrieel erfgoed en moderne woningbouw samenkomen.

Artikel
LeefGoed Veghel

Monumentale veranderingen

Een groot kloostercomplex met rijksmonumenten, een prachtige kloostertuin en heel veel waardevolle herinneringen krijgt met kleine veranderingen een nieuwe functie voor de gemeenschap.