Hoe bijenlint de bijenpopulatie redt

Bijen zijn belangrijk voor ons ecosysteem, maar helaas zijn ze aan het verdwijnen. Gelukkig is er een initiatief om hen te helpen in de vorm van het bijenlint. Een bijenlint is een aaneenschakeling van projecten die bedoeld zijn om de kans op overleven voor bijen te vergroten. Goed voor de biodiversiteit en dus goed voor een adaptief Nederland.

Het bijenlint

Een bijenlint bestaat bijvoorbeeld uit tuinen of landschappen met bijvriendelijke planten of bijenhotels. Zo maken we Nederland weer een geschikte plek voor bijen om te wonen. Het Bijenlint begon ooit in Zutphen als een klein project, maar is nu uitgegroeid tot een landelijk verschijnsel. Iedereen kan hieraan bijdragen, of je nou een bedrijf bent of een particulier.

Elke stap die we zetten, zoals het bouwen van een bijenhotel of het aanleggen van een bijvriendelijke tuin, verbetert de voedselvoorziening voor honingbijen en wilde bijen. Het doel van het Bijenlint is om lokale organisaties en mensen te inspireren om bij-vriendelijke projecten op te starten, zoals het aanplanten van bloemen, het verminderen van het gebruik van pesticiden en overtuigen van lokale overheden om op een bij-vriendelijke manier met het openbare groen om te gaan.

Er is zelfs één platform opgericht waar alle informatie over het Bijenlint verzameld wordt, zodat organisaties van elkaar kunnen leren en niet opnieuw hetzelfde wiel hoeven uit te vinden.

Weet je trouwens dat wilde bijen meestal maar een korte afstand kunnen vliegen? Daarom moeten nesten en voedsel niet verder dan 200 meter van elkaar verwijderd zijn. Wilde bijen zijn ook erg kieskeurig en verzamelen alleen voedsel van bepaalde planten. Het bouwen van een bijenhotel is heel eenvoudig en zelfs met een kleine tuin kun je al veel voor bijen betekenen. Zo dragen we allemaal een steentje bij voor het vergroten van de biodiversiteit. Het ontwerpen van een adaptieve leefomgeving is dus ook cruciaal voor bijen.

Delen:
Artikel

Duurzaamheid begint onder de grond

We staan er niet vaak bij stil, maar de bodem waarop we staan is een cruciaal onderdeel van het ecosysteem. Welke rol de bodem vervult én hoe we adaptief met de bodem om kunnen gaan, lees je in dit artikel.

Artikel

Ulftse identiteit herontdekt

Als in een arbeidersstadje de fabriek sluit, moet je je identiteit opnieuw uitvinden. Lees hoe het Achterhoekse Ulft dat succesvol heeft gedaan.

Artikel

Klimaatbestendig woonlandschap

Een klimaatbestendige wijk verbruikt weinig (of geen) energie en kan droogte én wateroverlast aan. Het Spaanse Leger in Nijkerk is zo’n klimaatbestendige wijk.