Infiltratiekratten: een duurzame oplossing voor wateroverlast
Wateroverlast door hevige regenval kan in Nederland aanzienlijke problemen opleveren. De grond is vaak niet in staat om grote hoeveelheden water in korte tijd af te voeren. Infiltratiekratten zijn een innovatieve oplossing om dit probleem aan te pakken. Ze zijn gemaakt van plastic of natuurlijk steenwol en werken als waterdoorlatende boxen die regenwater tijdelijk opvangen en geleidelijk afgeven aan de grond, zonder deze te overbelasten.
Hoe werkt het?
Infiltratieblokken, gemaakt van 100% natuurlijk steenwol met een filterdoek membraan, absorberen hemelwater met een capaciteit van 94% van het volume. Ingebouwde geperforeerde buizen zorgen voor aansluiting op de hemelwaterafvoer. Deze blokken zijn onderhoudsarm en geschikt voor elke gewenste capaciteit en situatie. Klinkt als een simpel systeem, maar dat zijn ingenieuze oplossingen nou eenmaal!
Is het een k(r)at in de zak?
Kort gezegd; nee. De voordelen zijn eindeloos. Het grootste voordeel van infiltratiekratten is dat ze wateroverlast in tuinen tijdens hevige regenbuien kunnen voorkomen. De kratten en blokken zijn eenvoudig te plaatsen, hebben een hoge bergingscapaciteit en zijn licht van gewicht. Bovendien zorgen ze voor efficiëntere drainage en infiltratie dan traditionele oplossingen, en kunnen ze het bodemleven aanzienlijk verbeteren.
De juiste plaatsbepaling van infiltratiekratten is essentieel om de voordelen ervan te benutten. Ze kunnen in meerdere posities worden geplaatst en zijn eenvoudig met elkaar te koppelen. Prefab aansluitmogelijkheden voor infiltratie zijn beschikbaar en zorgen voor een snelle en efficiënte uitkomst. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het enige nadeel is dat ze gemaakt zijn van plastic, wat dus in de bodem terecht komt. Het vergt dus onderhoud om ervoor te zorgen dat het niet in de bodem verdwijnt.
Wanneer is het toepasbaar?
Dat ligt eraan hoe geschikt de grond is waar hij geplaatst wordt. Het heeft te maken met de doorlaatbaarheid en het grondwaterpeil. Een grond van veen of klei is slecht tot matig doorlatend, dus is bij uitstek niet geschikt voor infiltratiekratten. Als het zand betreft moet er ook nog gekeken worden naar het grondwaterpeil. Dit verschilt natuurlijk per seizoen, dus de krat 50 cm boven het gemiddelde peil plaatsen is al voldoende.
Is het adaptief?
Ja. Infiltratiekratten dragen bij aan een klimaatadaptieve omgeving door het regenwater tijdelijk op te slaan en geleidelijk af te geven aan de grond. Dit voorkomt overbelasting van de bodem en vermindert wateroverlast aanzienlijk. Bovendien kunnen infiltratiekratten bijdragen aan een betere bodemkwaliteit en de veerkracht van stedelijke gebieden tegen de gevolgen van klimaatverandering vergroten.
Lees meer artikelen
Infiltratiekratten: een duurzame oplossing voor wateroverlast
Tackle wateroverlast met deze innovatieve, klimaatadaptieve oplossing. Efficiënte, waterdoorlatende boxen voor betere drainage en minder problemen bij hevige regenval.
Dat geeft energie!
Aan de Heuvelstraat in Silvolde zorgt een centrale E-box voor energieopwekking en -opslag voor de 28 nieuwe woningen van wooncorporatie Wonion.
De invloed van een buitencoach
Ontdek de rol van een buitencoach bij het ontwerpen van adaptieve leefomgevingen, het stimuleren van buitenactiviteiten en het creëren van een gezonde, groene en sociale omgeving.