Natuurinclusief ontwerpen: biodiversiteit

Integraal werken

Biodiversiteit, of de verscheidenheid aan leven op aarde, is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Van klimaatverandering tot woningbouw, biodiversiteit speelt een cruciale rol in tal van discussies. In dit artikel bespreken we het belang van biodiversiteit en hoe het ontwerpen van leefomgevingen kan bijdragen aan een natuurinclusieve omgeving.

De vele facetten van biodiversiteit

Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, evenals de genetische variatie binnen deze soorten en de ecosystemen waarin ze leven. Het gaat verder dan alleen bloemen, bomen en dieren; het omvat ook de interacties tussen levende organismen en systemen. Het bieden van een thuis, evenals voedsel, is een middel op de biodiversiteit ruimte te bieden in de toekomst. Wanneer er bijvoorbeeld huizen verbouwd moeten worden zullen de vleermuizen die in de nok van dak wonen een nieuwe plek moeten krijgen.

Het belang van biodiversiteit

Biodiversiteit is van cruciaal belang voor zowel economische waarde als niet-tastbare voordelen. Het heeft invloed op voedselproductie, bouwmaterialen, medicijnen, industriële grondstoffen en toerisme. Daarnaast draagt biodiversiteit bij aan ons welzijn, onze productiviteit en onze verbondenheid met het verleden. Kortom, er is voor mens en dier ontzettend veel baat bij gepaste oplossingen voor het vergroten van biodiversiteit.

Werken met de natuur, niet ertegen

Het najagen van kortetermijnbelangen kan leiden tot achteruitgang van biodiversiteit en uiteindelijk negatieve gevolgen voor onszelf. Het werken met de natuur, in plaats van ertegen, kan kosten verminderen en stabielere opbrengsten opleveren. Daarom zijn onderzoeken als die van Ieder1 cruciaal in het vinden van passende oplossingen voor levende dieren en insecten van een leefomgeving. Het bieden van ruimte voor deze organismen is de sleutel tot succesvol ontwerpen van een leefomgeving.

Biodiversiteit als stabilisator

Een divers ecosysteem is beter bestand tegen invloeden zoals plagen, vervuiling en klimaatverandering. Het bevorderen van biodiversiteit in landbouwsystemen kan bijvoorbeeld bijdragen aan een betere weerstand tegen droogte en extreme neerslag. Laat dat nou precies zijn waarom we natuurinclusief moeten ontwerpen.

Biodiversiteit voor een natuurinclusieve omgeving

Het bevorderen van biodiversiteit draagt bij aan het creëren van een natuurinclusieve omgeving. Door te werken met de natuur, kunnen we niet alleen onze economie en welzijn verbeteren, maar ook onze leefomgevingen veerkrachtiger en duurzamer maken. Dit is precies de reden dat integraal ontwerpen de weg is naar toekomstbestendige toekomst.

Delen:
Artikel

Bloemen en bijen op Bonegraaf

Investeren in de biodiversiteit van een bedrijventerrein is vast niet het eerste waar je aan denkt. Benieuwd wat het oplevert? Lees het verhaal van Bonegraaf.

Artikel
Huismus

Adaptieve leefomgevingen voor dieren: biodiversiteit

Hoe bevorder je adaptieve leefomgevingen voor de huismus, vleermuis en gierzwaluw? Zij zijn essentieel voor het behoud van biodiversiteit en dierenwelzijn

Artikel

Rockflow Wateraccu: wat is het?

De Rockflow wateraccu is een adaptieve, duurzame oplossing voor regenwaterbeheer in stedelijke gebieden. Het voorkomt overstromingen en ontlast rioleringen.