Essenkamp Varsseveld, Buro Ontwerp en Omgeving

Sociale huurwoningen verduurzamen

Praktijkvoorbeelden van woningcorporaties

Met 2,3 miljoen woningen hebben de woningbouwcorporaties bijna een derde van alle Nederlandse woningen in handen. Bij het verduurzamen van de Nederlandse woningvoorraad spelen corporaties dus een grote rol.  Hoog tijd om een paar praktijkvoorbeelden van verduurzaming door corporaties onder de loep te nemen.

Maatregelen voor verduurzaming

Woningcorporaties, gemeenten en het Rijk hebben samen de Nationale Prestatieafspraken Verduurzaming vastgelegd, die gelden voor de periode 2025-2035. In die afspraken staat bijvoorbeeld dat woningcorporaties uiterlijk in 2028 geen woningen meer hebben met energielabel E, F en G.

Warmtevraagreductie

De corporaties moeten bovendien zorgen voor isolatie, zodat de warmtevraag van de woningvoorraad omlaag gaat (warmtevraagreductie). Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle woningen van corporaties in 2050 aardgasvrij zijn. In 2034 moeten dat er alvast 450.000 zijn. Dit moet worden bereikt door renovatie, de aanleg van warmtenetten en het installeren van zonnepanelen en (hybride) warmtepompen.

Milieudruk verlagen

Woningcorporaties en het Rijk werken samen om de milieudruk bij renovaties en nieuwbouw te verlagen. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld circulaire sloop en herbouw, klimaatadaptief bouwen, modulair bouwen en biobased bouwen.

Praktijkvoorbeelden verduurzaming corporaties

In de praktijk zien we al veel corporaties die nul-op-de-meter-woningen realiseren door te isoleren en te renoveren. Woningen worden aangesloten op warmtenetten en zonnepanelen worden geïnstalleerd. Sommige corporaties maken grotere stappen. Woningcorporatie Wonion bouwt bijvoorbeeld 70 biobased woningen.

Essenkamp Varsseveld: 70 biobased woningen.

Woningcorporatie Wonion in het Gelderse Varsseveld gaat een paar stappen verder dan het strikt noodzakelijke. Wonion kiest voor het circulair slopen van 54 woningen en het terugbouwen van 70 modulaire, biobased woningen.

Biobased bouwen betekent bouwen met natuurlijke materialen, die opnieuw kunnen groeien én opnieuw gebruikt kunnen worden. In de wijk Essenkamp betekent dit dat de hoofddraagconstructie van de woningen wordt gemaakt van fijnspar en de isolatie van lokaal geteelde hennep. De gevels worden gemaakt van Zweeds grenen, gekookt in lijnolie. De modulaire woningen worden efficiënt in een fabriek gebouwd en vervolgens in één dagdeel op de eindlocatie geplaatst. De woningen krijgen hoogwaardig gerecycled sanitair. Aan, op en rondom de woningen worden diverse natuurinclusieve toepassingen gebruikt.

Heuvelstraat Silvolde: circulaire sloop en herbouw

In Silvolde, in de Achterhoek, bouwt woningcorporatie Wonion aan een “straat van de toekomst”. Hier worden 28 nieuwe, duurzame woningen gebouwd als vervanging van de verouderde woningvoorraad. Er wordt circulair gewerkt: dakpannen en bakstenen komen terug in de nieuwe woningen. Bij de nieuwbouw worden circulaire bouwmaterialen gebruikt, zoals natuurlijk isolatiemateriaal en circulaire kozijnen, die demontabel en herbruikbaar zijn.

Er wordt niet alleen duurzaam gesloopt, maar ook duurzaam gebouwd en ingericht. Alle woningen zijn gasloos en de straat zal zichzelf voorzien van energie. Waterverbruik wordt verminderd door een deel van het water lokaal te zuiveren en opnieuw te gebruiken.

Bloemenbuurt Didam: groene transformatie

In de Bloemenbuurt in Didam (gemeente Montferland) zorgt woningcorporatie Plavei voor een grootschalige transformatie, waarbij de focus ligt op verduurzaming, klimaatadaptatie en sociale cohesie. De woningen worden verduurzaamd of vervangen. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht met aandacht voor groen, water en duurzaamheid. Hierbij zijn diverse materialen hergebruikt, zoals betonklinkers, stoeptegels, puin (voor funderingen) en hout.

De wijk krijgt een Modulair Energiesysteem (M.E.S.), waardoor alle woningen in de wijk van het gas af kunnen. Dit systeem wekt energie op uit aardwarmte.

Op naar de 2,3 miljoen

In 2050 moet in Nederland de complete gebouwde omgeving energieneutraal zijn. Ook de 2,3 miljoen sociale huurwoningen die we in ons land hebben. Door hun woningvoorraad te vernieuwen en te verduurzamen zijn veel woningbouwcorporaties hard op weg om hun aandeel in deze opgave te realiseren.

Essenkamp Varsseveld, Buro Ontwerp en Omgeving
Essenkamp Varsseveld, Buro Ontwerp en Omgeving
Essenkamp Varsseveld, Buro Ontwerp en Omgeving
Essenkamp Varsseveld, Buro Ontwerp en Omgeving
Essenkamp Varsseveld, Buro Ontwerp en Omgeving
Delen:
Artikel
Huismus

Adaptieve leefomgevingen voor dieren: biodiversiteit

Hoe bevorder je adaptieve leefomgevingen voor de huismus, vleermuis en gierzwaluw? Zij zijn essentieel voor het behoud van biodiversiteit en dierenwelzijn

Artikel
1-Nijkerkerveen 1200x800

Doen: een duurzaamheidvisie

Een duurzaamheidsvisie is een mooi hulpmiddel voor gemeenten voor het bewaken en behalen van hun ambities op het gebied van duurzaamheid.

Artikel

Ulftse identiteit herontdekt

Als in een arbeidersstadje de fabriek sluit, moet je je identiteit opnieuw uitvinden. Lees hoe het Achterhoekse Ulft dat succesvol heeft gedaan.