Weerbaar voor verandering
Zo bouw je een klimaatadaptieve buurt
De Bunte Vastgoed Oost BV uit Ede wil samen met de Gelderse gemeente Barneveld woningen bouwen én investeren in duurzaamheid. Met de ontwikkeling van de “Kromme Akker Zuid, fase 2” komen beide doelstellingen samen. In een nieuw woonbuurtje worden in totaal 62 woningen gebouwd die hoog scoren op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Kromme Akker
Het nieuwe buurtje in de wijk De Kromme Akker in Voorthuizen wordt een woonbuurtje voor allerlei doelgroepen. Er komen appartementen, beneden-/bovenwoningen, levensloopbestendige woningen, rijwoningen en tweekappers, waarbij is gezorgd voor een mix van sociale en particuliere huur- en koopwoningen. De plek van het nieuwe woonbuurtje is lang als agrarisch gebied in gebruik geweest en wordt omringd door andere woningen. Om duurzaam draagvlak voor de ontwikkeling te creëren is tot op detailniveau met de buren overlegd over de precieze inrichting.
Klimaatverandering
De opwarming van de aarde gaat gepaard met klimaatverandering. Die uit zich in onze omgeving met name in de vorm van droogte en extreme regenval. We moeten rekening houden met gevolgen, zoals een stijgende zeespiegel en meer kans op overstromingen. Door klimaatadaptief te bouwen spelen we nu alvast in op deze gevolgen en kijken we of we klimaatverandering juist op een positieve manier kunnen gebruiken.
Ervoor zorgen dat het veranderende klimaat -op korte én lange termijn- een positieve impact heeft op de leefomgeving; dat is klimaatadaptatie.
Droogte en regenval: robuuste waterstructuur
Een belangrijk onderdeel van het klimaatadaptief maken van een woonomgeving is het voorbereid zijn op droogte én wateroverlast. Met klimaatverandering komen immers fellere buien én langere periodes van droogte. Een omgeving die water kan opvangen en vasthouden voor drogere tijden, zonder overlast voor de bewoners, is hierop voorbereid. Dit bereik je door regenwater af te koppelen en op te vangen in de bodem én in de waterstructuur die wordt aangelegd. Het nieuwe buurtje krijgt wadi’s, die verspreid door de buurt worden gesitueerd. Elke woning krijgt bovendien waterberging op eigen terrein in de vorm van infiltratiekratten.
Grondwateroverlast in natte periodes wordt voorkomen door rekening te houden met de ontwateringsdiepten voor woningen, straten, groen en wadi’s. Aan de westkant van het buurtje wordt hiervoor een beperkte ophoging toegepast.
Warmte en hitte
Ook aan een ander gevolg van klimaatverandering, warmte- of zelfs hittestress, is gedacht. De Kromme Akker krijgt een ruime opzet met veel bomen, en verharding wordt zoveel mogelijk beperkt. Zo wordt hitte in de zomer tegengegaan. In het ontwerp voor de wijk is zoveel mogelijk rekening gehouden met de positionering van de woningen en de productie van zonne-energie op daken, zodat het microklimaat in de woningen en in de buurt op een positieve manier worden beïnvloed.
De woningen krijgen bovendien een systeem van “passieve koeling”. Daarmee wordt warmte uit de vloerverwarming onttrokken en naar de grond geleid, waardoor de temperatuur in huis daalt. De warmtepomp is daarvoor niet actief, alleen de circulatiepomp. Daardoor is deze “passieve” koelmethode ook nog eens erg energiezuinig.
Klimaatbestendig
Klimaatverandering heeft een steeds grotere invloed op de gebouwde omgeving en ruimtelijke ordening. Hittestress, droogte en wateroverlast zijn steeds grotere problemen. Bij NL Adaptief laten we graag zien hoe je de gebouwde omgeving zo klimaatrobuust mogelijk kunt maken. Buurten zoals de Kromme Akker in Voorthuizen wijzen ons daarbij de weg.
Adaptieve woonwijk: Kromme Akker
Steeds meer gemeenten, ontwerpers en bouwers kiezen voor duurzame, adaptieve ontwikkeling.
Maatschappelijk adaptief bouwen in het buitengebied
Hoe hou je het platteland vitaal én bescherm je de identiteit, kleinschaligheid en herkenbaarheid? Lees hoe buurtschap ’t Woold dat doet.
Natuurinclusief bouwen in de praktijk
Natuurinclusieve ontwikkelingen hebben de toekomst. Lees hoe erftransformatie perfect samen kan gaan met het versterken van de biodiversiteit.
Van een goed leven naar LeefGoed
Nu de zusters Franciscanessen hun zorg voor de samenleving aan maatschappelijke partners hebben overgedragen, is in Veghel het prachtige concept LeefGoed ontstaan.