Over NL Adaptief

Waarom bestaan wij?
NL Adaptief is een platform voor en door professionals en bedrijven die de fysieke leefomgeving inrichten en ontwerpen. We willen inspireren en geïnspireerd raken over adaptieve thema’s. Op het platform presenteren we adaptieve projecten en bieden we ruimte aan verdiepende kennisartikelen. Daarmee willen we bijdragen aan het verankeren van robuuste, toekomstbestendige ruimtes in onze samenleving. Onze missie is daarom in drie woorden te vatten: heel Nederland adaptief.

Heel Nederland adaptief

“Van stadscentrum tot buitengebied en van natuur tot infrastructuur: onze fysieke leefomgeving moet helemaal adaptief worden. Onze leefomgeving moet ons kunnen beschermen tegen gevolgen van klimaatverandering, meebewegen met bevolkingsgroei en voldoende robuust zijn om toekomstige ontwikkelingen op te vangen. Flexibel en robuust ontworpen en ingericht; dat is de sleutel voor een adaptief Nederland. Wij zetten ons platform in om dit te realiseren en op deze manier Nederland écht toekomstbestendig te maken.”

NL Adaptief is een initiatief van BOO

Wij zijn BOO – Buro ontwerp & omgeving – een omgevingsadviesburo dat zich elke dag inzet voor het ontwerpen van duurzame leefomgevingen voor de toekomst. Bij ons draait het om meer dan gewoon ontwerpen, want we geven samen opnieuw betekenis aan ruimte. Daarom buigen we ons over uitdagingen zoals de opwarming van de aarde, de sociologische aspecten van een grotere bevolking of de natuurlijke habitat van dieren. Eigenlijk alle uitdagingen die volgens ons met gebiedsontwikkeling te maken hebben. Op die manier geven we advies op basis van de specifieke plek. Dit alles doen we om onze leefomgeving in Nederland adaptief te maken.

Wat is adaptief?

Met adaptief bedoelen we het continue proces van het aanpassen van onze leefomgeving. Wij ontwerpen leefomgevingen die over 50 jaar nog steeds in gebruik zijn, omdat ze zichzelf kunnen aanpassen en flexibel zijn. Plekken die -nu én in de toekomst- voldoen aan de behoefte van hun bewoners; mens of dier. BOO werkt eraan om iedere leefomgeving adaptief te maken, zodat uiteindelijk heel Nederland toekomstbestendig is. Lees hier meer over bij de adaptieve thema’s.

Een aarde om door te geven is een adaptieve aarde

Wij geloven in een adaptieve wereld die toekomstbestendig is. Het leven op aarde is namelijk een kringloop. Dat betekent dat elke betrokken partij in het circulaire systeem haar verantwoordelijkheid neemt in het doorgeven van de gebruikte materialen en processen. Wanneer een omgeving klaar is met haar huidige functie geef je die ruimte opnieuw betekenis. Dat is een adaptieve aarde.

Voor ons is het ontwerp de basis van deze adaptieve wereld. Een ontwerp dat aansluit bij de bewoners van een omgeving en het hart en identiteit van een gebied. Op deze manier heeft deze ruimte altijd een functie, ongeacht verandering van cultuur of eigenaarschap. Dit wordt alleen bereikt door een integrale manier van werken toe te passen waarbij alle mogelijke perspectieven worden bekeken. Ervaring gecombineerd met creativiteit en expertise maken het mogelijk om omgevingen écht adaptief te maken. Zo realiseren we de kringloop op aarde en kunnen we adaptieve omgevingen doorgeven aan de komende generaties.

Project

De sterkste schakel

Het transformeren van industrieel erfgoed tot een stoere, klimaatadaptieve woonwijk van de toekomst. In Haaksbergen weten ze hoe je dat aanpakt.

Project

Verbeter de wereld, begin in je buurtschap

In buurtschap ’t Woold in Winterswijk werkt een jonge timmerman aan de woningbehoefte van dorpsgenoten én aan lokale landschaps- en natuurontwikkeling.

Project

Ambitieus Bredevoort

Vestingstad Bredevoort barst van de ambities en combineert de update van de recreatieplas met aanleg van sportvoorzieningen, herstel vesting én woningbouw.