Kromme Akker, nieuwe wijk in Voorthuizen, Buro Ontwerp & Omgeving, Arnhem

Adaptieve woonwijk: Kromme Akker

Superduurzaam en klaar voor de toekomst

Type project

Woningbouw

Opdrachtgever

De Bunte Vastgoed Oost

Jaar van advisering

2019-2022

Jaar van realisering

2022

Gemeente

Barneveld

Plaats

Voorthuizen

Samenwerkingen

Gemeente Barneveld, Drong

Bijzonderheden

Klimaatadaptieve inrichting

Kromme Akker

Steeds meer gemeenten, ontwerpers en bouwers kiezen voor duurzame, adaptieve ontwikkeling. Dat is goed voor de weerbaarheid tegen klimaatverandering, goed voor de natuur, goed voor de gezondheid en het welzijn én goed voor de portemonnee. Ook projectontwikkelaar De Bunte Vastgoed pleit voor verduurzaaming. Kijk mee naar de nieuwe woonwijk Kromme Akker in het dorp Voorthuizen.

Net als veel andere gemeentes kent de Gelderse gemeente Barneveld een grote vraag naar woningen. Met de bouw van “Kromme Akker Zuid, fase 2” moet die vraag voor de kern Voorthuizen voor een deel beantwoord worden. In totaal worden 62 woningen gebouwd voor verschillende doelgroepen, waaronder starters en senioren. Er komen appartementen, beneden-/bovenwoningen, levensloopbestendige woningen, rijwoningen en tweekappers. Daarbij is gezorgd voor een mix van sociale en particuliere huur- en koopwoningen.

Adaptief bouwen

Een adaptieve omgeving is in staat zich voortdurend aan te passen. Aan klimaatverandering bijvoorbeeld, maar ook aan maatschappelijke veranderingen of technologische ontwikkelingen. Een adaptieve omgeving is flexibel en voldoet steeds aan de behoeften van zijn bewoners.

Klimaat

In de nieuwe woonwijk is veel ruimte gereserveerd voor groen en water. Dit is een belangrijk onderdeel van het klimaatadaptief maken van een woonomgeving. Met klimaatverandering komen fellere buien én langere periodes van droogte. Een omgeving die water zonder overlast kan opvangen en vasthouden voor drogere tijden is hierop voorbereid. In De Kromme Akker kan al het regenwater dat valt worden opgenomen in de bodem én in de waterstructuur die wordt aangelegd.

Ook aan een ander gevolg van klimaatverandering, warmte- of zelfs hittestress, is gedacht. De Kromme Akker krijgt een ruime opzet met veel bomen en struiken. Verharding wordt zoveel mogelijk beperkt. Zo wordt hitte in de zomer tegengegaan.

Biodiversiteit

De nieuwe, groene woonbuurt wordt zoveel mogelijk ingepast in het aanwezige groen in de omgeving. Om de buurt heen liggen (deels) al groene randen. De biodiversiteit van deze groengebieden wordt verbeterd en uitgebreid met natte biotopen door de aanleg van wadi’s en flauwe oevers. Er wordt nieuwe, gebiedseigen beplanting toegevoegd, zodat doorgaande groen- en bomenstructuren ontstaan. De beplanting is aantrekkelijk voor hommels, bijen, vlinders en andere insecten.

Welzijn en gezondheid

Het zien en ervaren van groen in je omgeving draagt bij aan een betere gezondheid : mentaal en fysiek. De Kromme Akker wordt een groene wijk met kleine, autoluwe hoven. Vanuit elke woning is er zicht op het omliggende groen. Ieder hof krijgt kleurrijke plantvakken, waarin het beplantingsprincipe ‘green to colour’ wordt toegepast. Bij dit principe worden vaste planten aangeplant die heel snel dichtgroeien en in verschillende bloeiperioden bloeien, waardoor er het hele jaar door verschillende kleuren te bewonderen zijn. Centraal in de buurt wordt een grote groene ruimte aangelegd als hart van de buurt. Hier kunnen kinderen spelen en bewoners elkaar ontmoeten.

Duurzaamheid

Elke woning in De Kromme Akker voldoet aan de nieuwste (BENG-)duurzaamheidseisen. De woningen zijn gasloos en krijgen zonnepanelen, balansventilatie, een warmtepomp, triple beglazing, vloerverwarming en hoogwaardige isolatie. Hierdoor zijn de woningen energieneutraal.

Adaptieve woonwijk

Met zijn mix van woningtypen, groene inrichting, robuuste waterberging én aandacht voor duurzaamheid en de biodiversiteit is de nieuwe wijk Kromme Akker in Voorthuizen een mooi voorbeeld van een adaptieve ontwikkeling.

Delen:

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie

Ruimten die toekomstbestendig zijn ingericht staan klaar om mee te bewegen met verandering.

Project

Wonen in zoete herinneringen

Op het terrein van de iconische snoepfabriek in ’s-Heerenberg verrijst een prachtige woonlocatie. Met volop aandacht voor identiteit én stedelijke waterberging.

Project

Struinen en sporten in Rheden

In Rheden is een prachtig landschapspark aangelegd. Tijdens het wandelen en spelen beleven gebruikers het watersysteem van De Laak en de historie van Rheden.

Project
Puurveense molen

Klasse apart in Kootwijkerbroek

De nieuwe woonwijk Puurveen-Zuid is adaptief tot in het kleinste detail. Bewonder deze duurzame en groene woonwijk van de toekomst.