’t Beggelder, Dinxperlo, Buro Ontwerp & Omgeving

Duurzame én betaalbare woonwijk

Gemeente Aalten realiseert Global Goals én betaalbare woningen.

Type project

Herinrichting

Opdrachtgever

Gemeente Aalten

Jaar van advisering

2024

Jaar van realisering

-

Gemeente

Aalten

Plaats

Dinxperlo

Samenwerkingen

Gemeente Aalten

Bijzonderheden

Klimaatadaptieve inrichting

De rustige en karakteristieke Achterhoek, met zijn kleinschalige landschap en levendige dorpscentra, is in trek. Veel eigen inwoners willen er graag blijven wonen en veel mensen “van buitenaf” willen zich er vestigen. Zo ook in Dinxperlo, een dorp dat hoort bij de gemeente Aalten. Aan de rand van het dorp ontstaat de komende jaren de nieuwe woonwijk ‘t Beggelder. Duurzaamheid en betaalbaarheid zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de ontwikkeling van ’t Beggelder.

’t Beggelder, Dinxperlo, Buro Ontwerp & Omgeving

Duurzaamheid: Global Goals

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben in 2015 17 ambitieuze doelen voor duurzame ontwikkeling vastgesteld. Ook Nederland heeft zich hieraan gecommitteerd en de Vereniging Nederlandse gemeenten stimuleert gemeentes om hun bijdrage te leveren met de VNG-campagne ‘Gemeenten4GlobalGoals’. Gemeentes kunnen elkaar inspireren én prijzen winnen met projecten die bijdragen aan de doelen van Global Goals. De gemeente Aalten won in 2022 bijvoorbeeld een Global Goals-prijs in de categorie “verbinder” voor de manier waarop de gemeente burgers betrok bij de herontwikkeling van twee straten.

 

’t Beggelder, Dinxperlo, Buro Ontwerp & Omgeving
’t Beggelder, Dinxperlo, Buro Ontwerp & Omgeving
’t Beggelder, Dinxperlo, Buro Ontwerp & Omgeving

Betaalbaarheid: gemeentelijk en regionaal streven

De gemeente Aalten stelde in 2021 een woonvisie vast met “Voldoende betaalbare woningen” als één van de vier speerpunten. Ook de regionale woonagenda legt veel nadruk op de noodzaak om te zorgen voor voldoende betaalbare woningen op de woningmarkt. De regio wil in totaal zo’n 8.400 tot 11.500 nieuwe woningen toevoegen, waarvan 60% betaalbaar (inclusief 28% sociale huur). De combinatie van duurzaam én betaalbaar bouwen is echter een uitdaging.

’t Beggelder: duurzaam en betaalbaar

De gemeente Aalten en de ontwikkelaars van de nieuwe woonwijk zijn op zoek naar manieren om niet alleen het woningtekort aan te pakken, maar ook energiezuinig te werken, te besparen op grondstoffen en bouwkosten, een gezonde leefomgeving te creëren en woningen te bouwen die mee kunnen bewegen met ontwikkelingen in de toekomst. Woonwijk ’t Beggelder zal klimaatadaptief en toekomstbestendig moeten zijn, maar moet tegelijkertijd beschikken over voldoende aanbod in het betaalbare segment.

Duurzaam

“ ’t Beggelder moet een duurzame leefomgeving worden waarbij aandacht is voor de eindigheid van grondstoffen, zorgvuldig omgegaan wordt met ruimte en groen, zoveel mogelijk planten en diersoorten behouden blijven en voorkomen wordt dat milieuproblemen afgewenteld worden naar volgende generaties.” Deze ambitie staat in de ontwikkelvisie voor ’t Beggelder.

Concreet zullen in de wijk maatregelen worden toegepast op het gebied van hittestress, droogte, wateroverlast en biodiversiteit. Betaalbaarheid van de woningen blijft daarbij voor partijen een belangrijk uitgangspunt.

Hittestress

In de nieuwe wijk wordt gezorgd voor schaduw op verblijfsplekken en loop- en fietsroutes, om koele routes te realiseren. Op verblijfsplekken moet tenminste 40% schaduw zijn in de wijk op de hoogste zonnestand (21 juni). Koele, schaduwrijke verblijfsplekken moeten op loopafstand (300 meter) van gebouwen aanwezig en openbaar toegankelijk zijn.

Droogte

Op het gebied van droogte en grondwaterstand is de ambitie dat de (grond)waterpeilen in de wijk en de waterbeschikbaarheid in de bodem sturend zijn voor de functiekeuze, systeemkeuze en inrichting van het gebied. De infiltratiemogelijkheden moeten vergoot worden en de verharding dus geminimaliseerd. Regenwater moet worden opgevangen en bebouwing moet worden voorzien van waterbesparende apparaten. De waterstructuur van de wijk moet doorstromen en zo min mogelijk dode einden hebben.

Wateroverlast

Om ervoor te zorgen dat hevige neerslag en hoge grondwaterstanden niet leiden niet tot schade aan gebouwen, infrastructuur en voorzieningen, ligt het vloerpeil van nieuwe gebouwen 20 centimeter hoger dan het laagste punt van de weg. Regen moet in de eigen tuin geïnfiltreerd worden, waarbij voor extreme situaties dynamische berging in openbaar terrein kan worden aangelegd. Water en bodem zijn sturend.

Biodiversiteit en gezonde leefomgeving

Groen en natuur om je heen is gezond: het stimuleert bewegen, ontmoeten, spelen en sporten en creëert een prettige leefomgeving. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit om veel (gebiedseigen) groen in een gebied te hebben. De ambitie is dat ’t Beggelder voor minimaal 30% bestaat uit groenblauwe structuur. Binnen 300 meter van elke woning moet minimaal 200 vierkante meter groen aanwezig zijn en binnen 1.000 meter een park van minimaal 5.000 vierkante meter. Groene, natuurinclusieve oplossingen krijgen altijd de voorkeur boven ‘grijze’ oplossingen. Ten slotte wordt gekeken naar mogelijkheden voor natuurlijke oplossingen zoals een eetbaar park, groene waterberging en het aansluiten op recreatieve routes naar ‘echte’ natuur.

Betaalbaar

In de regio van Dinxperlo zoeken veel starters en ouderen naar een woning. De betaalbaarheid voor starters en geschiktheid voor senioren zijn daarom belangrijke eisen voor ‘t Beggelder. In totaal is er ruimte voor 250 woningen. Voor de invulling van het woonprogramma worden verschillende woonvormen toegepast, verspreid door de wijk. 28% Van de woningen zal bestaan uit sociale huurwoningen en 32% van het aanbod bestaat uit betaalbare koopwoningen.

Duurzaam, betaalbaar en passend in de Achterhoek

De nieuwe woonwijk ’t Beggelder in Dinxperlo biedt veel inspiratie voor gemeentes en ontwikkelaars die op zoek zijn naar manieren om duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk te maken. Daarnaast is er veel aandacht voor het inpassen van de wijk in de omgeving en afstemming met de bewoners en omwonenden van het gebied. De bestaande ondergrond en waterstructuur vormen de basis voor het ontwerp en de indeling van de wijk. Op die manier ontstaan er in 2026 een betaalbare, duurzame én passende wijk bij Dinxperlo.

Delen:

Adaptieve keuzes

Sociaal & maatschappelijk

Adaptief bouwen betekent inclusief bouwen voor de toekomst: een plek inrichten zodat iedere bewoner er volwaardig kan participeren.

Hergebruik

Circulair bouwen en recyclen zijn dé invalshoeken om omgevingen toekomstbestendig in te richten.

Klimaatadaptatie

Ruimten die toekomstbestendig zijn ingericht staan klaar om mee te bewegen met verandering.

Project

Hart van Oosterhout

Een nieuw dorpshart in oud erfgoed. Kijk mee hoe het Gelderse Oosterhout een monumentale kerk transformeert in een toekomstbestendig dorpshart.

Project

Alles is ambitie

Circulair slopen, water besparen, energie opslaan en gezamenlijk groen beheren. Al deze ambities komen samen in de nieuwe Heuvelstraat in het Gelderse Silvolde.

Project

Verbeter de wereld, begin in je buurtschap

In buurtschap ’t Woold in Winterswijk werkt een jonge timmerman aan de woningbehoefte van dorpsgenoten én aan lokale landschaps- en natuurontwikkeling.