Duurzame, startersvriendelijke woonwijk
Woningcorporatie realiseert duurzame straat van de toekomst
Type project
Herinrichting
Opdrachtgever
De Bunte Vastgoed Oost
Jaar van advisering
2024
Jaar van realisering
2024
Gemeente
Ermelo
Plaats
Ermelo
Samenwerkingen
De Bunte Vastgoed Oost
Bijzonderheden
Klimaatadaptieve inrichting
Jongeren die willen toetreden tot de woningmarkt hebben het in het hele land moeilijk. Dat geldt ook voor starters in het Gelderse Ermelo. Soms doen zich buitenkansjes voor om het probleem een beetje te verzachten. Zoals nu het recreatiepark De Horsterhoeve beëindigd wordt en er voor het terrein een nieuwe invulling wordt gezocht.
Recreatiepark De Horsterhoeve ligt tegen het buurtschap Horlo aan. Nu recreatiepark de Horsterhoeve wordt beëindigd, kan de gemeente Ermelo hier meerdere doelen tegelijkertijd realiseren. Het belangrijkste doel is uiteraard het aanpakken van het woningtekort. Daarnaast wil de gemeente het landschap en de natuurwaarden versterken en een hoogwaardig gebied ontwikkelen op het gebied van klimaatadaptiviteit. Conflicterende doelen? Niet als je genoeg ambitie hebt.
Woningtekort aanpakken
Ermelo moet voor 2030 ruim 1.000 woningen bouwen om aan de woningbehoefte te kunnen voldoen, is te lezen in de gemeentelijke Woonvisie. Op de locatie van recreatiepark De Horsterhoeve is plek voor ruim 250 woningen. Het plan levert dus een aanzienlijke bijdrage aan het oplossen van het lokale woningtekort.
De nieuwe woningen worden verbonden met de bestaande woningen van het naastgelegen buurtschap Horlo en het totale gebied krijgt een nieuw hart (de Meent). Daardoor ontstaat in feite een nieuwe kern. Deze nieuwe kern ligt gunstig ten opzichte van recreatiemogelijkheden in de omgeving, zoals het Veluwemeer, en omringende dorpen en steden, zoals Ermelo en Harderwijk.
Landschapsturend ontwerpen
De gemeente Ermelo wil de landschappelijke kenmerken in het gebied versterken, zodat de verschillende traditionele landschappen die hier aanwezig zijn beter zichtbaar en beleefbaar worden. De landschappelijke ondergrond van een gebied bepaalt immers voor een groot deel de identiteit van een plek. Hierbij kun je denken aan de bebouwing, die van oorsprong op de hogere delen is gesitueerd, overgangen in het landschap van hoog naar laag (gradiënten) en verschillen in een open en besloten landschap.
Globaal gezien kan het voormalige recreatieterrein worden opgedeeld in twee verschillende landschapstypes, namelijk ‘dekzandrug’ en ‘hooiland’. De verschillen tussen beide landschappen zullen zichtbaar blijven en worden extra versterkt door een eigen woningtype te gebruiken voor elk landschap.
Klimaatadaptief, duurzaam en natuurinclusief
Op het gebied van klimaatadaptiviteit en natuurinclusiviteit ligt de lat hoog voor de ontwikkeling van de nieuwe kern. De gemeente Ermelo heeft in het ‘Programma Duurzaamheid’ de ambitie vastgesteld dat Ermelo energieneutraal is in 2030 en klimaatneutraal in 2035. Om bij te dragen aan deze ambitie van de gemeente worden alle woningen gasloos uitgevoerd en conform het Bouwbesluit.
Een klimaatadaptieve omgeving creëren is een andere wens voor de herontwikkeling van het recreatieterrein. Elke kavel zal zijn eigen hemelwater opvangen en verwerken. Veel van het aanwezige groen wordt gehandhaafd. Daarnaast is de aanleg van nieuw groen onderdeel van de ontwikkeling. Het gebied krijgt diverse wadi’s, die eventueel overtollig regenwater langzaam laten infiltreren of af te voeren. De groene, klimaatadaptieve omgeving die hierdoor ontstaat vermindert de kans op hittestress en wateroverlast. Tot slot moet de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk een positieve bijdrage leveren aan de leefgebieden van verschillende dieren en planten, wat uitgebreid is vastgelegd in de regels bij het plan.
Meer huizen, meer natuur, beter klimaat
Bouwers en gemeenten staan voor een flinke opdracht. Huizen moeten gebouwd worden: liefst zo snel en zo veel mogelijk. Tegelijkertijd staan het verbeteren van natuurwaarden en klimaatbestendigheid hoog op het wensenlijstje van veel gemeenteraden, huurders en kopers. Met de herontwikkeling van recreatieterrein De Horsterhoeve laat de gemeente Ermelo zien dat het mogelijk is om deze ambities met elkaar te combineren in een mooi woningbouwproject.
Adaptieve keuzes
Sociaal & maatschappelijk
Adaptief bouwen betekent inclusief bouwen voor de toekomst: een plek inrichten zodat iedere bewoner er volwaardig kan participeren.
Hergebruik
Circulair bouwen en recyclen zijn dé invalshoeken om omgevingen toekomstbestendig in te richten.
Klimaatadaptatie
Ruimten die toekomstbestendig zijn ingericht staan klaar om mee te bewegen met verandering.
Meer projecten en artikelen:
Wonen in zoete herinneringen
Op het terrein van de iconische snoepfabriek in ’s-Heerenberg verrijst een prachtige woonlocatie. Met volop aandacht voor identiteit én stedelijke waterberging.
Struinen en sporten in Rheden
In Rheden is een prachtig landschapspark aangelegd. Tijdens het wandelen en spelen beleven gebruikers het watersysteem van De Laak en de historie van Rheden.
Klasse apart in Kootwijkerbroek
De nieuwe woonwijk Puurveen-Zuid is adaptief tot in het kleinste detail. Bewonder deze duurzame en groene woonwijk van de toekomst.