Global Goals behalen in Gemeente Aalten
De Dijkstraat en de sociale kant van leefbaarheid
Type project
Transformatie, Uitbreiding
Opdrachtgever
Gemeente Aalten, NTP Groep
Jaar van advisering
2020 - 2021
Jaar van realisering
2021 - 2022
Gemeente
Aalten
Plaats
Aalten
Samenwerkingen
NTP Groep, Gemeente Aalten, Bewoners
Bijzonderheden
Winnaar Gemeenten4Global Goals verkiezing 2022
Het project
Een civieltechnische insteek was vereist voor de gemeente Aalten – maar dat deed BOO anders. In een bouwteam, samen met de aannemers, ontwerpende partij, de gemeente, projectleider, ambtenaren van groen, onderhoud en riolering. BOO werkt met een integrale aanpak om Global Goals te behalen. Gezondheid & welzijn was een speerpunt – iedereen moet kunnen genieten van groen voor een positief zelfbewustzijn.
Hoogtepunten
Zo werd er een klankbordgroep opgericht, mensen uit de straat konden meedenken. Er rolden aanmeldingen binnen, er werden sessies gedaan en knelpunten opgehaald. Denk aan oversteekbaarheid, rollatortoegankelijkheid verbeteren, er werd te hard gereden en er zijn te weinig parkeerplaatsen. Daarnaast is het een van de belangrijkste fietsroutes door Aalten. Daarvoor zijn er brede fietsstroken aangelegd, die met een natuurlijk kleurmiddel rood zijn gekleurd. De ruimte tussen die stroken is gemaakt van gebakken klinkers, circulair en klimaatadaptief.
Er is ruimte voor groen gemaakt en meer biodiversiteit. Denk aan insectenhotels, waar insecten kunnen wonen door het hele jaar heen. Of een zadenmengsel van Prairiegarden speciaal voor klimaatadaptieve buitenruimtes. Verschillende soorten bomen om verschillende insecten en dieren de kans te geven om te leven. Ook werden er vogelhuisjes gemaakt door kinderen uit Aalten om iedereen te betrekken bij de straat.
De straat zelf is gemaakt van grasfalt, een natuurlijk bindmiddel in het asfalt van olifantengras wat het klimaatvriendelijker maakt. En ook nog eens waterdoorlatend, wat perfect is voor wat er onder de straat gebeurd. Daar liggen de wateraccu’s, speciaal ontworpen om water vast te houden onder de grond. Vanwege het veranderende klimaat wordt het droger en natter in de toekomst. Dus er is meer water nodig op droge momenten en er is te veel water op natte momenten. De Rockflow wateraccu houdt dit water vast, zodat het op een ander moment verspreid kan worden.
Adaptieve keuzes
Hergebruik
Circulair bouwen en recyclen zijn dé invalshoeken om omgevingen toekomstbestendig in te richten.
Meer projecten en artikelen:
Van braadpan tot broeinest van creativiteit
De monumentale DRU-fabrieken in Ulft hebben een nieuwe functie gekregen als culturele hotspot en ontmoetingsplaats voor Ulft en de verre omgeving.
Naar buiten in Beinum: 50 tinten groen
Samen met bewoners creëren de gemeente Doesburg en waterschap Rijn en IJssel een adaptieve, levendige en betrokken wijk.
Alles is ambitie
Circulair slopen, water besparen, energie opslaan en gezamenlijk groen beheren. Al deze ambities komen samen in de nieuwe Heuvelstraat in het Gelderse Silvolde.