Naar buiten in Beinum: 50 tinten groen
Groen licht: Bouwen met de buurt
Type project
Herinrichting
Opdrachtgever
Waterschap Rijn en IJssel, Gemeente Doesburg
Jaar van advisering
2018 - heden
Jaar van realisering
2022 - heden
Gemeente
Doesburg
Plaats
Doesburg, wijk Beinum
Samenwerkingen
Procesmakers, Waterschap Rijn en IJssel, Gemeente Doesburg
Bijzonderheden
Klimaatadaptieve inrichting
Het project
Om het project vijftig tinten groen te kunnen geven, moeten de ontwikkelaars wel weten welke tinten. Het ontwerpproces is er eentje van participatie. In 4 verschillende ontmoetingen werd met bewoners van Beinum gepraat en geschetst over het opzetten van alle soorten groen in Beinum. Het doel? Iedereen weer naar Buiten in Beinum!
Structuurgroen: Het hart van Naar Buiten in Beinum
Er zijn 3 wandelroutes ontwikkeld: de Weideroute, Heggeroute en Boerderijenroute, samen met een aantal rustpunten. Een buitencoach en sportcoach zijn aangesteld om mensen te helpen bij het ontdekken en verkennen van de omgeving. Het project omvat ook een boomstructuur met een bijenlint, wat betekent dat er extra nectar en goede dingen voor de bijen zijn voorzien voor meer biodiversiteit. Dit in de vorm van een bijenlint dat slingert door de groenstructuur.
Buurtgroen: Kenmerken van Beinum
Het hoogtepunt van het project zijn de 7 vijvers, die zijn samen met de buurt zijn uitgewerkt en gerealiseerd. De vijvers zijn een belangrijk onderdeel van het project, aangezien het waterschap Rijn en IJssel zich zorgen maakte over het plastic in de bodem van de vijvers. De vijvers zijn gebaggerd en gemaakt, terwijl de groenstructuur behouden is gebleven. Er is een bloemrijk mengsel ingezaaid, speelgelegenheden zijn gecreëerd en wandelpaden zijn aangelegd. Nieuwe bomen zijn ook aangeplant.
Het toevoegen van speelplekken voor kinderen en het inrichten van honden uitlaatplekken zijn daar ook belangrijk in. Kinderen konden tijdens de participatieavonden écht meedenken met de ontwerpen.
Adoptiegroen: Jouw eigen stukje groen
Bewoners wordt de kans geboden om een stukje groen in Beinum te adopteren door middel van een contract voor gedeeld eigenaarschap. Hierdoor vergroten ze hun betrokkenheid bij de natuur in Beinum en dragen ze bij aan het onderhoud ervan. Het project probeert ook maatschappelijke en sociale spanningen te verminderen op deze manier. Eigenaarschap en sociale controle zijn opgefrist en er is gezorgd voor plek om samen te komen door middel van fruitbomen en bankjes.
Kortom, samen de buurt bouwen om weer naar buiten te gaan. Het vraagstuk was duidelijk, het plan overzichtelijk en de uitvoer gezellig. Het samen schetsen geeft de inwoners van Beinum een stukje eigenaarschap én zorgt ervoor dat ze in eerste instantie wel gaan kijken buiten. De echte vraag ligt in de consistentie, zullen mensen ook daadwerkelijk naar buiten blijven gaan? Alleen de toekomst kan antwoord gaan geven op die vraag.
Adaptieve keuzes
Identiteit & cultuur
Gebiedskenmerken die met de tijd in de ruimte zijn gesleten vormen de basis voor nieuwe, toekomstbestendige ontwerpen.
Klimaatadaptatie
Ruimten die toekomstbestendig zijn ingericht staan klaar om mee te bewegen met verandering.
Test
Groenstructuurvisie Oude IJsselstreek
Met de nieuwe groenstructuurvisie schetst Oude IJsselstreek de toekomst van haar landschap en kernen. Leefbaarheid, identiteit en klimaatadaptatie staan centraal.
Alles is ambitie
Circulair slopen, water besparen, energie opslaan en gezamenlijk groen beheren. Al deze ambities komen samen in de nieuwe Heuvelstraat in het Gelderse Silvolde.
Groener wordt het niet
De uitbreiding van dit bedrijventerrein laat zelfs het groenste hart een beetje sneller kloppen. Gezonde bedrijfsvoering én groene ambities gaan prima samen.