Naar buiten in Beinum: 50 tinten groen

Groen licht: Bouwen met de buurt

Type project

Herinrichting

Opdrachtgever

Waterschap Rijn en IJssel, Gemeente Doesburg

Jaar van advisering

2018 - heden

Jaar van realisering

2022 - heden

Gemeente

Doesburg

Plaats

Doesburg, wijk Beinum

Samenwerkingen

Procesmakers, Waterschap Rijn en IJssel, Gemeente Doesburg

Bijzonderheden

Klimaatadaptieve inrichting

Het project

Om het project vijftig tinten groen te kunnen geven, moeten de ontwikkelaars wel weten welke tinten. Het ontwerpproces is er eentje van participatie. In 4 verschillende ontmoetingen werd met bewoners van Beinum gepraat en geschetst over het opzetten van alle soorten groen in Beinum. Het doel? Iedereen weer naar Buiten in Beinum!

Schetssessie op een basisschool in Beinum

Structuurgroen: Het hart van Naar Buiten in Beinum

Er zijn 3 wandelroutes ontwikkeld: de Weideroute, Heggeroute en Boerderijenroute, samen met een aantal rustpunten. Een buitencoach en sportcoach zijn aangesteld om mensen te helpen bij het ontdekken en verkennen van de omgeving. Het project omvat ook een boomstructuur met een bijenlint, wat betekent dat er extra nectar en goede dingen voor de bijen zijn voorzien voor meer biodiversiteit. Dit in de vorm van een bijenlint dat slingert door de groenstructuur.

Bewoners denken mee met de toekomstige visie
Gezamenlijk schetsen aan de visie
Wat betekend dat voor uw straat?
Bewoners, jong en oud, denken mee met de toekomstige visie
Samen schetsen aan de toekomstige visie

Buurtgroen: Kenmerken van Beinum

Het hoogtepunt van het project zijn de 7 vijvers, die zijn samen met de buurt zijn uitgewerkt en gerealiseerd. De vijvers zijn een belangrijk onderdeel van het project, aangezien het waterschap Rijn en IJssel zich zorgen maakte over het plastic in de bodem van de vijvers. De vijvers zijn gebaggerd en gemaakt, terwijl de groenstructuur behouden is gebleven. Er is een bloemrijk mengsel ingezaaid, speelgelegenheden zijn gecreëerd en wandelpaden zijn aangelegd. Nieuwe bomen zijn ook aangeplant.

Het toevoegen van speelplekken voor kinderen en het inrichten van honden uitlaatplekken zijn daar ook belangrijk in. Kinderen konden tijdens de participatieavonden écht meedenken met de ontwerpen.

Routes door Beinum
Weideroute door Beinum
Huttenroute door Beinum
Heggenroute door Beinum

Adoptiegroen: Jouw eigen stukje groen

Bewoners wordt de kans geboden om een stukje groen in Beinum te adopteren door middel van een contract voor gedeeld eigenaarschap. Hierdoor vergroten ze hun betrokkenheid bij de natuur in Beinum en dragen ze bij aan het onderhoud ervan. Het project probeert ook maatschappelijke en sociale spanningen te verminderen op deze manier. Eigenaarschap en sociale controle zijn opgefrist en er is gezorgd voor plek om samen te komen door middel van fruitbomen en bankjes.

Kortom, samen de buurt bouwen om weer naar buiten te gaan. Het vraagstuk was duidelijk, het plan overzichtelijk en de uitvoer gezellig. Het samen schetsen geeft de inwoners van Beinum een stukje eigenaarschap én zorgt ervoor dat ze in eerste instantie wel gaan kijken buiten. De echte vraag ligt in de consistentie, zullen mensen ook daadwerkelijk naar buiten blijven gaan? Alleen de toekomst kan antwoord gaan geven op die vraag.

Delen:

Adaptieve keuzes

Energie

Zonnepanelenvelden, windmolenparken of waterturbines, het energievraagstuk zit in het ontwerp van de ruimte.

Identiteit & cultuur

Gebiedskenmerken die met de tijd in de ruimte zijn gesleten vormen de basis voor nieuwe, toekomstbestendige ontwerpen.

Klimaatadaptatie

Ruimten die toekomstbestendig zijn ingericht staan klaar om mee te bewegen met verandering.

Project

Groen geluk in ’t Flierbos

Wat krijg je als een gemeente duurzame ambities boven een maximale grondopbrengst durft te stellen? Neem een kijkje in ’t Flierbos!

Project
DRU

Van braadpan tot broeinest van creativiteit

De monumentale DRU-fabrieken in Ulft hebben een nieuwe functie gekregen als culturele hotspot en ontmoetingsplaats voor Ulft en de verre omgeving.

Project

Verbeter de wereld, begin in je buurtschap

In buurtschap ’t Woold in Winterswijk werkt een jonge timmerman aan de woningbehoefte van dorpsgenoten én aan lokale landschaps- en natuurontwikkeling.