Struinen en sporten in Rheden
Nieuw dorpspark bevordert recreatie, gezondheid én band met historie
Type project
Herinrichting
Opdrachtgever
Gemeente Rheden
Jaar van advisering
2021 - 2022
Jaar van realisering
2022
Gemeente
Rheden
Plaats
Rheden
Samenwerkingen
NTP Groep
Bijzonderheden
Klimaatadaptieve inrichting
In het Gelderse Rheden is begin 2023 de laatste hand gelegd aan het nieuwe dorpspark. Over een afstand van 8km kan aan de zuidzijde van het dorp worden gewandeld, gespeeld en gesport langs de Laak. Flora en fauna in en langs de watergang krijgen weer volop kansen. Ook de historie van Rheden (letterlijk: “plaats waar riet groeit”) wordt in beeld gebracht. De ontwikkeling speelt in op klimaatverandering en op de gezondheid en identiteit van de gebruikers.
Wandelpad
Een lang, nieuw wandelpad langs het water van de Laak vormt de ruggengraat en verbinding door het nieuwe landschapspark. Het pad loopt van een natuurspeelplaats tot aan een gemaal en heeft een eenduidige uitstraling gekregen, gemaakt van beton. Op speciale plaatsen zijn bijzondere details aangebracht. Daar worden de historische verhalen van Rheden zichtbaar. Zo zijn bruggen van baksteen een verwijzing naar de baksteenindustrie die ook in Rheden floreerde. De rietpalmen die in de betonnen pijlers zijn ingedrukt verwijzen naar de naam van de plaats; “plaats waar riet groeit”. Het wandelpad en de bruggen zijn voor iedereen veilig en toegankelijk.
Flora en fauna
De Laak is een watergang die in verbinding staat met de rivier de IJssel en die gevoed wordt door beekjes vanaf de Veluwe. In het verleden viel de watergeul vaak helemaal droog. Om klimaat-adaptief te kunnen zijn én om de biodiversiteit te bevorderen, is tijdens de aanleg van het landschapspark een deel van de watergeul met klei aangesmeerd, waardoor het water niet meer door de bodem weg kan zakken. Op strategische plaatsen zal daardoor altijd water blijven staan, wat goed is voor de flora en fauna in het gebied die hiervan afhankelijk zijn. Verder is het gebied deels ingezaaid met een bloemrijk mengsel en zijn de bomen in het landschapspark gehandhaafd.
Waterbeleving
De gemeente Rheden wil de waterbeleving in het landschapspark vergroten. Rondom de bruggen zal permanent water blijven staan. Andere delen van de Laak zullen af en toe blijven droogvallen. Voor gebruikers van het landschapspark wordt duidelijk hoe het watersysteem werkt, wat de invloed is van klimaatverandering, wanneer het gemaal aanslaat en hoe het water dan van de Laak naar de IJssel stroomt. Hier en daar zijn in het water grote keien geplaatst, die bij laag water zichtbaar worden en een extra oversteekplaats vormen.
Deelgebieden
Het landschapspark is ingedeeld in vier deelgebieden, gericht op dierenplezier, waterbeleving, struinen en natuurbeleving. Ieder deelgebied is op een eigen, kenmerkende manier ingericht, met het water en het pad als verbindend element. In elk deelgebied is aandacht voor biodiversiteit, kleur en beleving van natuur. Opvallende elementen in de deelgebieden zijn een natuurschiereiland, verborgen landart tussen de meanderende geulen, bijzondere en spannende zichtlijnen over het water of de drooggevallen Laak, de drie bruggen, een historisch patroon van bomen en een struinpad door de dierenweiden.
Adaptief landschap met een verhaal
Het nieuwe landschapspark van Rheden bevordert de mogelijkheden voor de inwoners van Rheden om te sporten en te recreëren. Het park is klimaatadaptief en bevordert de biodiversiteit. Het park maakt ook de verhalen van het gebied leesbaar, begrijpbaar en daarmee uniek. Het verhaal van het droogvallende water, de geschiedenis van de baksteen- en betonindustrie en de verwijzingen naar de naam Rheden; het zijn allemaal verhalen die zijn opgehaald in het dorp Rheden en die dankzij een prachtig ontwerp zichtbaar zijn gemaakt in het nieuwe Dorpspark de Laak.
Adaptieve keuzes
Biodiversiteit & gezondheid
Natuurinclusief, daar waar mens, dier en plant samen in harmonie de ruimte benutten.
Klimaatadaptatie
Ruimten die toekomstbestendig zijn ingericht staan klaar om mee te bewegen met verandering.
Meer projecten en artikelen:
De sterkste schakel
Het transformeren van industrieel erfgoed tot een stoere, klimaatadaptieve woonwijk van de toekomst. In Haaksbergen weten ze hoe je dat aanpakt.
Groenstructuurvisie Oude IJsselstreek
Met de nieuwe groenstructuurvisie schetst Oude IJsselstreek de toekomst van haar landschap en kernen. Leefbaarheid, identiteit en klimaatadaptatie staan centraal.
Adaptieve woonwijk: Het Spaanse Leger
Een duurzame, groene wijk waar generaties door elkaar samen leven en echt iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat is Het Spaanse Leger in Nijkerk.