Verbeter de wereld, begin in je buurtschap
Bouwen en wonen op Droppers
Type project
Woonerven in het buitengebied
Opdrachtgever
Particuliere opdrachtgever
Jaar van advisering
2021 - 2023
Jaar van realisering
2024 (verwachting)
Gemeente
Winterswijk
Plaats
Woold
Samenwerkingen
Provincie Gelderland, Gemeente Winterswijk, Dusseldorp
Bijzonderheden
Bouwen binnen waardevolle landschappelijke context
Bouwen en wonen op Droppers
We willen het allemaal wel: de wereld om ons heen een klein beetje beter maken. Soms doet zich een buitenkans voor, die je niet kunt laten liggen. Zo ging het ook in ‘t Woold, een buurtschap van de Gelderse gemeente Winterswijk. Een jonge timmerman zag hier de kans om op het erf van zijn familie een bijdrage te leveren aan de woningbehoefte van jonge dorpsgenoten én aan lokale landschaps- en natuurontwikkeling.
Waardevol landschap
Het project “Droppers Woold” bevindt zich in het buitengebied bij Winterswijk. Het buurtschap ‘t Woold ligt in een kleinschalig, waardevol coulissenlandschap. Dit landschap, dat zeer gewaardeerd wordt door recreanten en bewoners, kenmerkt zich door kronkelende beken, houtwallen en bossen. In het plangebied liggen een boerderij en een agrarisch perceel op een es in een zogenoemde “open kamer” binnen dit coulissenlandschap. Deze open kamer wordt omzoomd door forse bosschages en bomenrijen. De openheid van de kamer en het hoogteverschil van de es zorgen voor een prachtige uitzicht vanaf de Gosselinkweg.
Drie vliegen in één klap
Extra woningen voor een leefbaar buurtschap
Nu het agrarisch familiebedrijf stopt, is het plan om de agrarische bestemming in het bestemmingplan te verwijderen en de bestemming ‘Wonen’ en ‘Natuur’ toe te kennen. Aan kleine erfjes worden in totaal zes vrijstaande woningen, acht rijtjeswoningen en twee twee-onder-één kapwoningen gerealiseerd. Alle woningen zijn gelijkvloers en levensloopbestendig. De bebouwing heeft een duidelijke opzet, met een hoofdgebouw met bijgebouwen, zoals het in dit landschap gebruikelijk is. De bebouwing sluit dus aan bij de omgeving. Ook de omvang van de woningen is op de omgeving aangepast; aan deze woningtypen is behoefte onder de jonge én oudere inwoners van het buurtschap. De woningen worden gefaseerd ontwikkeld, zodat de impact op het buurtschap niet te groot is.
Landschapsontwikkeling
Het project levert dus een waardevolle bijdrage aan de woningbehoefte van de inwoners van het buurtschap en daarmee aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van ‘t Woold. Daar blijft het echter niet bij. Bewoners en recreanten gebruiken het plangebied en de omgeving graag voor een ommetje. Het plangebied blijft hiervoor beschikbaar. De aanleg van een nieuw bospaadje zal de mogelijkheden zelfs vergroten. De aanleg van landschapselementen zoals houtwallen en hakhoutbosjes versterken het landschap nog verder.
Versterking biodiversiteit
Daarnaast levert het project een waardevolle bijdrage aan de lokale biodiversiteit. Een deel van het gebied krijgt in het bestemmingsplan de bestemming ‘Natuur’. Hier komen een bosplantsoen en stroken ruigte en delen van dit gebied zullen worden ingezaaid met een bloemrijk mengsel. De veldmuizen die hier op zaden afkomen dienen weer als voedsel voor de aanwezige Steenuil. Ook op andere manieren wordt geïnvesteerd in de aanwezige natuurwaarden en biodiversiteit. Er worden takkenrillen aangelegd, waarvan allerlei kleine dieren en insecten gebruikmaken. Ook komt er een verbrede wadi-zone in het plangebied en zorgen duikers door een greppel voor een natte en droge faunapassage voor bijvoorbeeld de Hazelworm. De aanplant van bomen met verschillende vruchten maakt het gebied aantrekkelijk voor verschillende soorten vogels.
Het project “Droppers Woold” laat zien hoe een kleinschalig project, ontstaan door initiatief van onderop, een geweldige bijdrage kan leveren aan de vitaliteit van het platteland én aan het versterken van het lokale landschap en de lokale natuur.
Adaptieve keuzes
Biodiversiteit & gezondheid
Natuurinclusief, daar waar mens, dier en plant samen in harmonie de ruimte benutten.
Sociaal & maatschappelijk
Adaptief bouwen betekent inclusief bouwen voor de toekomst: een plek inrichten zodat iedere bewoner er volwaardig kan participeren.
Meer over dit project
Adaptieve woonwijk: Het Spaanse Leger
Een duurzame, groene wijk waar generaties door elkaar samen leven en echt iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat is Het Spaanse Leger in Nijkerk.
Groenstructuurvisie Oude IJsselstreek
Met de nieuwe groenstructuurvisie schetst Oude IJsselstreek de toekomst van haar landschap en kernen. Leefbaarheid, identiteit en klimaatadaptatie staan centraal.
Adaptief bouwen in het veen
Nijkerkerveen krijgt er een adaptieve woonwijk bij. Lees hoe de gemeente Nijkerk het oplossen van de woningbehoefte naadloos combineert met duurzaamheidsidealen.