Wonen in zoete herinneringen

Woningbouw op het terrein van een iconische snoepfabriek

Type project

Herontwikkeling op cultuurhistorische plek

Opdrachtgever

Royal Fassin

Jaar van advisering

2018 - heden

Jaar van realisering

2025

Gemeente

Montferland

Plaats

's Heerenberg

Samenwerkingen

Hurenkamp architecten & adviseurs

Bijzonderheden

Bouwen met hoogteverschil

Bijna 100 jaar stond de iconische drop- en snoepfabriek van de familie Fassin midden in het Gelderse ’s-Heerenberg. Generaties groeiden op rondom de fabriek en velen vonden er werk. Nu de fabriek niet meer in gebruik is wil de familie op deze plek iets goeds teruggeven aan de gemeenschap. In overleg met de gemeente en omwonenden worden er woningen gerealiseerd, waarnaar in ’s-Heerenberg veel vraag is. Het aanzicht van de iconische fabrieksgevel blijft behouden.

Industrieel erfgoed

Het fabrieksterrein bepaalde sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw het aanzicht van de wijk die er in de loop der tijd omheen is gebouwd. Vooral het pand uit de begintijd, met een kenmerkende bakstenen gevel, hekwerk en poort, is geliefd in de buurt. Deze gevel, aan de Lengelseweg, is in de loopt van de tijd vaak verbouwd en aangepast, maar zal in de nieuwe plannen weer in zijn oorspronkelijke vorm worden teruggebouwd.

Verbinding met de omgeving

Het terrein van de Katja-fabriek is eigendom van de familie Fassin. De familie voelt zich sterk verbonden met de locatie en de omwonenden en heeft daarom Hurenkamp Architecten gevraagd een ontwerp te maken dat die verbondenheid uitstraalt. Een ontwerp dat niet alleen past bij de omgeving, maar dat uniek is en alleen op deze plek past. Het ontwerp voegt zich naar de hoogteverschillen van het terrein, past qua volumes en woningaantallen goed in de omgeving én levert een belangrijke bijdrage aan de woningbehoefte in ’s-Heerenberg. De familie Fassin blijft eigenaar van het terrein en de woningen, om de verbondenheid met de buurt ook in de toekomst te garanderen.

Woningprogramma

In ’s-Heerenberg is een grote behoefte aan starterswoningen, appartementen en levensloopbestendige woningen. Op het oude fabrieksterrein zullen 11 gezinswoningen, 6 levensloopbestendige woningen, 4 terraswoningen en 19 appartementen worden gerealiseerd. Hiermee levert de ontwikkeling een mooie, lokale bijdrage aan het oplossen van de krapte op de woningmarkt.

Openbare ruimte en groen

Het binnenterrein van de ontwikkeling bestaat uit parkeergarage, met een binnentuin op het dak. De woningen en appartementen zijn aan de achterzijde gelegen aan deze binnentuin. De verbondenheid met de buurt blijft behouden: buurtbewoners kunnen een doorsteek maken door het binnenterrein, waar met speelse elementen wordt verwezen naar de snoepfabriek van vroeger. De geliefde, beeldbepalende fabrieksgevel en -poort komen terug in het nieuwe ontwerp. De groenelementen leveren, dankzij gebruik van moderne toepassingen zoals wadi’s en infiltratieriolering, een belangrijke bijdrage aan de opvang en berging van regenwater.

Van snoepfabriek naar wooncomplex

Met de herontwikkeling van het oude fabrieksterrein is ’s-Heerenberg een prachtige woonlocatie rijker. De aandacht voor identiteit, de maatschappelijke betrokkenheid én de toepassing van de nieuwste inzichten op het gebied van stedelijke waterberging maken dat dit project niet mag ontbreken op ons platform NL Adaptief.

Delen:

Adaptieve keuzes

Klimaatadaptatie

Ruimten die toekomstbestendig zijn ingericht staan klaar om mee te bewegen met verandering.

Identiteit & cultuur

Gebiedskenmerken die met de tijd in de ruimte zijn gesleten vormen de basis voor nieuwe, toekomstbestendige ontwerpen.

Sociaal & maatschappelijk

Adaptief bouwen betekent inclusief bouwen voor de toekomst: een plek inrichten zodat iedere bewoner er volwaardig kan participeren.

Project

Adaptieve woonwijk: Het Spaanse Leger

Een duurzame, groene wijk waar generaties door elkaar samen leven en echt iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat is Het Spaanse Leger in Nijkerk.

Project
Vleermuis

Voordat de vleermuis gevlogen is

Als je duizenden woningen gaat verduurzamen, kun je als woonbedrijf een flinke impact maken. Zeker als je ecologen al vroeg bij die ontwikkeling betrekt.

Project
Puurveense molen

Klasse apart in Kootwijkerbroek

De nieuwe woonwijk Puurveen-Zuid is adaptief tot in het kleinste detail. Bewonder deze duurzame en groene woonwijk van de toekomst.