Klimaatadaptatie

De opwarming van de aarde komt met droogte en extreme regenval. Een stijgende zeespiegel en meer kans op overstromingen. Klimaat adaptief bouwen betekent dat we nu inspelen op deze vooruitzichten. Nederland is van nature een weerbaar land met innovatieve inwoners. Daarom gaan wij gaan zelfs een stap verder. We onderzoeken hoe we de klimaatveranderingen op een positieve manier kunnen gebruiken. Ervoor zorgen dat het veranderende klimaat -op korte én lange termijn- een positieve impact heeft op de leefomgeving; dat is klimaatadaptatie.

Projecten

Project
Puurveense molen

Klasse apart in Kootwijkerbroek

De nieuwe woonwijk Puurveen-Zuid is adaptief tot in het kleinste detail. Bewonder deze duurzame en groene woonwijk van de toekomst.

Project

Groen geluk in ’t Flierbos

Wat krijg je als een gemeente duurzame ambities boven een maximale grondopbrengst durft te stellen? Neem een kijkje in ’t Flierbos!

Project

De sterkste schakel

Het transformeren van industrieel erfgoed tot een stoere, klimaatadaptieve woonwijk van de toekomst. In Haaksbergen weten ze hoe je dat aanpakt.

Kennisbank

Artikel

Klimaatbestendig woonlandschap

Een klimaatbestendige wijk verbruikt weinig (of geen) energie en kan droogte én wateroverlast aan. Het Spaanse Leger in Nijkerk is zo’n klimaatbestendige wijk.

Artikel

Natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen. Wat is het precies? Wat zijn de voordelen en hoe bouw je natuurinclusief? Laat je inspireren door de Achterhoekse woonwijk ’t Flierbos.

Artikel

Wonen in de toekomst

Hoe draag je met één plan bij aan de Nederlandse woningbouwopgave, klimaatbestendigheid én biodiversiteit? Bekijk de woonwijk van de toekomst in Haaksbergen.

Andere adaptieve thema's

Biodiversiteit & gezondheid

Natuurinclusief, daar waar mens, dier en plant samen in harmonie de ruimte benutten.

Energie

Zonnepanelenvelden, windmolenparken of waterturbines, het energievraagstuk zit in het ontwerp van de ruimte.

Hergebruik

Circulair bouwen en recyclen zijn dé invalshoeken om omgevingen toekomstbestendig in te richten.

Identiteit & cultuur

Gebiedskenmerken die met de tijd in de ruimte zijn gesleten vormen de basis voor nieuwe, toekomstbestendige ontwerpen.

Sociaal & maatschappelijk

Adaptief bouwen betekent inclusief bouwen voor de toekomst: een plek inrichten zodat iedere bewoner er volwaardig kan participeren.